6 + 1 tipy jak prát ložní povlečení

Spánku by měl člověk věnovat i 1/3 dne. Během spánku totiž regenerujeme své tělo i mysl. Zapomínáme na stres. A co náš spánek z vnějších věcí ovlivňuje? To, jak si usteleme – matrace, peřiny a ložní prádlo. tady jsou naše rady, jak o povlečení pečovat, aby sloužilo co nejdéle.

Vyprané ložní prádlo

I. Povlečení před prvním použitím vyperte na 40° C

Tím ložní prádlo zjemníte a z pracího prášku nebo aviváže dostane i příjemnou vůni.

II. Prací prášek nebo gel?

Prací prášek lépe působí na skvrny. Pokud máte k dispozici jen tvrdší vodu, lépe se v ní bude rozpouštět gel. Ať už volíte prášek nebo gel, doporučujeme značky střídat.

III. Povlečení roztřiďte podle barev

Prací prostředky mají různý účinek na bílé nebo barevné ložní prádlo. Nechcete přece mít z bělostného povlečení brzy šedé a z barevného vybledlé.

IV. 40, 60 nebo 90° C?

Správnou teplotu najdete vždy na visačce. Pro spolehlivé ničení roztočů stačí 60° C, praní prádla na vyšší teplotu je plýtvání penězi.

V. Hodina nebo raději dvě?

Pamatujte, že na dostačující vyprání ložního povlečení krátké cykly nestačí.

VI. Povlečení obraťte před praním naruby

A pokud možno zapněte na knoflíky. Nedojde tak k mechanickému odření vnější barvy nebo potisku. Pokud máte zapínání na zip, nechte je raději otevřené – nedojte tak k zanesení zipu.

VII. Žehlit nebo ne?

A bonusový tip: některá ložní povlečení jsou v nežehlivé úpravě. Krep se nakonec ani žehlit nedá. A poslední argument proti žehlení: je to moc práce. Pokud ale máte dostatek času nebo ve svém okolí mandl, uvidíte, že pocit z hladce vyžehleného prádla je nezaměnitelný.