Ložní povlečení – průvodce mezi materiály: bavlna a flanel

Spánek. Doba klidu, kdy zapomínáme na starosti a během hluboké noci se zbavujeme stresu a napětí. O významu spánku bylo napsáno mnohé. A ještě určitě bude. Vždyť jím trávíme až 1/3 života. Na jeho kvalitě hraje roli nejen postele a matrace, ale samozřejmě i ložní povlečení.

Bavlněné povlečení české výroby

Bavlna a bavlněné povlečení je klasika. Velká část ložního povlečení, které najdeme v českých domácnostech, je právě z bavlny. Platí to dlouhá léta a nic nenasvědčuje tomu, že to i v příštích letech bude jinak. Nakonec přísloví o tom, jaké je to spát v bavlnce, zná určitě každý. Bavlna je prostě všeobecně počítána jako první volba. Proč tomu tak je?

Bavlněné ložní povlečení ze 100% bavlny

Bavlna je jako přírodní látka vzdušná – takže vám peřiny dobře větrají. Výborně také odvádí vlhko a samozřejmě: je velmi příjemná na dotek. Ani bavlna se samozřejmě nevyhnula inovacím. Nadále se sice používá vysoká 100% příze, která je ale odolnější. Tím vám zaručí dlouhou životnost ložního povlečení. U kvalitního povlečení je samozřejmostí ekologický potisk, který bavlnu probarví do hloubky. Takový potisk povlečení pak zaručí jasné barvy, které vydrží být jasné i více praní.

Flanelové ložní povlečení

Technicky vzato, flanel je také bavlněné povlečení. Nakonec někdy se s ním setkáte i pod názvem „česaná bavlna“ (počesání je ale způsob úpravy více druhů bavlněných látek, během kterého stroj odstraňuje krátká vlákna a látku uhlazuje. Jedná se tedy opět o 100% přírodní materiál, který je opravdu velmi příjemný na dotek. I flanelové povlečení je dobře prodyšné a také absorbuje vlhkost. Čím se tedy liší od klasické bavlny?

Bavlněné povlečení počesaná bavlna

Vnější strana hustě tkané látky o vyšší gramáži dostane speciální úpravu – její povrch je tzv. počesán. Bavlna pak působí hutnějším dojmem. Má velice hebký – sametový – povrch a flanelové povlečení získá vysokou hřejivost. Pod flanelovou přikrývkou se vám proto bude nejlépe spát v chladných měsících.

Pokud hledáte i něco pro alergiky máme pro vás zajímavé řešení a tím je nano povlečení. To nejkvalitnější Protiroztočové povlečení z nanovláken naleznete na webu Nanospace.cz