Trápí vás ploché nohy? Pomůže zdravotní obuv a cvičení

Ploché nohy postihují možná až 80% procent české populace. Když se řekne, že jde např. o snížení podélné nožní klenby, mnoho z vás asi nezpozorní. Ale pokud povíme, že plochá noha je příčinou nepříjemných bolestí při dlouhé chůzi, při stání i při běhu, tak budete určitě moudřejší.

zdravotní obuv a ploché nohy

Autorské právo: robertprzybysz / 123RF Reklamní fotografie

A co vás může kvůli plochým nohám bolet? Skoro vše :-). Kolena, kyčle, zánártní kůstky, ale i záda a dokonce hlava. Takže teď už víte, že ploché nohy dokáží být problém opravdu nepříjemný.

Trocha teorie

Jak vlastně plochou nohu poznáte? A co to vlastně je? Noha je z ortopedického hlediska nejvzdálenější část (myšleno od trupu) dolní končetiny, ke které je přes hlezenní kloub spojena s bércem. Nohu tvoří 26 kostí vyklenutých do podélné a příčné klenby. A právě ty se mohou vlivem dědičných predisposic nebo další faktorů snížit. Mezi tyto faktory patří:

  • nadváha,
  • nevhodná obuv (lodičky i špatné ortopedické vložky nebo nekvalitní zdravotní obuv),
  • zvýšená zátěž
  • nebo nedostatek stimulací – chození naboso.

Vyzkoušejte vhodnou obuv v oddělení:

ikona oddělení Zdravotní obuv a pantofle
» Zdravotní obuv
ikona oddělení Gastro obuv
» Gastro obuv
ikona oddělení Korkové pantofle a sandály
» Korkové pantofle
ikona oddělení Obuv typu Crocs
» Obuv typu Crocs
 

Jak plochou nohu poznáte?

Jednoduše pomocí známého testu s mokrými chodidly, které obtisknete na suchou zem. Podle obrazu poznáte, zda máte nohy zdravé nebo mírně, středně a silně ploché nohy. Či dokonce opačný problém – vysoký nárt. Co a jak vznikají ploché nohy, už víte, co tedy s nimi můžete dělat?

Typy ploché nohy

Typy nohy: zdravá, plochá, s vysokým a velmi vysokým nártem

Autorské právo: branche / 123RF Reklamní fotografie

Plochá noha – co proti ní pomůže?

Především cvičení venku: trénujte chůzí s bosými nohami po površích různé tvrdosti, hrubosti i teploty. Cvičení doma: jednoduchým cvikem je zvedání podélné klenby (tak jako byste „zmenšovali“ velikost nohy bez krčení prstů. Důležitý je zdravý životní styl: regulace nadváhy a volba správné obuvi – opět platí, že se na botách nevyplatí šetřit.

Správné postavení nosných kloubů a jejich zatížení vám zajistí anatomicky vhodně tvarovaná zdravotní obuv ze specializovaného obchodu nebo ortopedické vložky. Ty opět shánějte raději v obchodě se zdravotnickými potřebami.

Video: cvičení pro podélnou a příčnou klenbu