Jak vybrat chránič matrace

Pořídíte si do postele drahou matraci – s tím, že jí výrobce garantuje klidně i 1/4století dlouhou životnost. Což je doba opravu dlouhá. Napadne vás, že si takovou životnost matrace uchováte jen použitím chrániče.

Jenže když do vyhledávače zadáte klíčové slovo „chrániče matrace“, ten vám vrátí nabídku desítky modelů. Který je pro vás ten pravý a co byste při výběru chrániče měli zohlednit?

Sháníte chránič matrace pro dětské lůžko?

Je samozřejmě rozdíl pokud vybavujete postýlku malého dítěte nebo dospělého člověka. Pokud platí první varianta, doporučujeme jednoznačně dětské chrániče matrace s vrstvou z nepropustného PUR – polyuretanu. Seženete je ve velikostech třeba 60 x 120 či 70 x 140 cm. Ochrana pro matrace zajistí jen vyšší odolnost před mechanickým opotřebením, ale především zamezí průsaku tekutin. PUR vrstva ale především chrání matrace před únikem moči a dalším podobným fatálním znečištěním. Problémy s inkontinencí se mohou ale týkat i dospělých.

Parametry účinnné PUR vrstvy

  • Materiál: vrchní část příjemné savé froté 175g/m2, které dobře zachytí vlhkost, spodní část nepropustný 100% polyuretan, zároveň i prodyšný.
  • Praní na 95°C.

Potřebujete chránič do své ložnice?

Nové matrace můžete pořizovat pro léčebnu nemocných i pro svou vlastní domácnost. Ve druhém případě často stačí obyčejný přehoz s upevněním v rozích. Jako krycí vrstva matraci přirozeně chrání, při vylití třeba sklenice vody, průsaku zabraní savost použitého materiálu – organické bavlny.

Chránič matrace udrží lůžko čisté

Taková schopnost potahu odolat tekutině je ale omezená. Se savou vrstvou ale pracuje chránič na matrace uzpůsobený na daleko komplikovanější situace.

Pro penziony a nemocniční oddělení jsou chrániče nezbytnost

Pokud provozujete malý penzion či jiné ubytovací zařízení, víte, jak náročný je úklid po hostech.  V případě čištění matrací je to nutnost i několikrát dokola nákladně čistit za pomoci specializované firmy. Výdaje na udržení čistých matrací vám razantně sníží právě použití chráničů, které prodáváme i ve velikosti pro manželské postele: 180 nebo dokonce 200 x 200 cm.

Samostatnou kapitolou jsou nemocniční lůžka nebo spaní v LDN zařízeních, kde je u pacientů s inkontinentními potížemi či osobami dlouhodobě připoutanými na lůžko riziko znečištění výrazně vyšší. Zároveň jsou i výrazně vyšší nároky na hygienickou čistotu. Tam se bez chrániče s PUR vrstvou neobejdete.

Mohlo by vás zajímat:

Je PUR vrstva prodyšná? Určitě víte, že matrace musí „dýchat“. Přístup vzduchu zajistí unikátní schopnost PUR vrstvy. Ta je nepropustná – tekutina jí neproteče. Zároveň je prodyšná, takže nijak matraci nebrání, aby se větrala a zůstávala čerstvá.

Jak chránič matrace vyměním? Velice snadno, ochrana na matraci drží pomocí bavlněných lemovek v rozích. Proto velice dobře přilne k povrchu a dobře na matraci drží.

Jak obtížné je praní? Chránič matrace z naší nabídky perete na 95°C. Spolu s nečistotami chránič zbavíte i prachu a roztočů.

Jde o český výrobek? Ano, Máme pro vás dobrou zprávu, koupí chrániče matrace podpoříte domácí výrobce, celou českou ekonomiku i chráněný trh práce.

Jsou i jiné způsoby ochrany lůžek? Jsou – speciální froté prostěradla, která jsou kombinací běžného Jersey napínacího prostěradla a matracového chrániče.