Jednorázové oděvy vás stojí méně času i práce

Prudký technologický rozvoj, snadnější logistika a zlevnění výroby přineslo zajímavou zkušenost: některé věci se z ekonomického hlediska nevyplatí recyklovat. Na papírové ubrousky nebo ručníky jsme si zvykli dávno. Podobně je to u jednorázových oděvů.

Pracoviště a provozy, kde klademe zvýšený důraz na hygienickou čistotu, přinášejí větší nároky na pracovní oblečení. Potřeba uchovat často až sterilní stav pracoviště (lékařská zařízení, laboratoře nebo potravinářské provozy) s sebou nese ve svém důsledku v reálu až trochu absurdní požadavky.

Jednorázové oděvy

Zkuste si představit, že byste při každém vstupu do laboratoře (a samozřejmě při jejím opuštění) museli změnit obuv. Je to moc komplikované, že? Konkrétně tento problém za vás snadno řeší specializované doplňky – návleky na obuv. Spotřeba takových návleků je přitom samozřejmě enormní. Což s sebou ale nese další problém.

Jednorázové oděvy zjednoduší práci

Ekonomická rozvaha často ukazuje, že investice do jednorázových pomůcek je ve svém výsledku výhodnější cesta – a to jsou třeba jednorázové oděvy. Kromě benefitu z pohledu své ochranné funkce (například jednorázové rukavice suplují opakované umývání si rukou) přináší užitek právě ona „jednorázovost“:

Při použití jednorázového oblečení vám odpadá práce (tedy další náklady) se shromažďováním použitých pomůcek, s jejich čištěním, praním a sladováním. Vezměte si, kolik je práce s obyčejným kapesníkem: někdo je musí vytřídit, vyprat, pověsit na šňůru, vyžehlit, poskládat a dát na své místo do zásuvky. Kdežto u papírového kapesníku? Použijete, zahodíte. Problém vyřešen

Jednorázové oděv vás ochrání před znečištěním

Jak vidíte časová a finanční úspora je jen těžko zpochybnitelná. Jednorázové oděvy samozřejmě pracují ve prospěch k těm, co je navlékají: nechrání jen čistotu a sterilitu prostředí, kde se pohybujeme. Naopak zabraňují znečištění oděvu, bot a vlasů v prašném nebo jinak znečištěném prostoru – jako jsou například kontaminovaná místa s ekologickou zátěží.

Díky variabilitě materiálů koupíte jednorázové oděvy v různých barvách a střizích a s podobnou variabilitou vlastností: například jednorázové chrániče matrací a prostěradla nepropustí tekutinu, aby se vsákla do matrace. Naopak matraci dovolují, aby větrala a dýchala.

Mezi jednorázové oděvy tak najdete přikrývky hlavy, kuchařské čepice, kukly nebo kapuce. Ruky vám ochrání návleky, rukávníky nebo rukavice, na celé tělo u nás sežene overaly a pláštěnky, z lůžkovin vám nabídneme chrániče matrací, jednorázová prostěradla, přikrývky a polštáře.