Roušky a respirátory nejen v boji proti koronaviru

Přiblížil se nám podzim a s ním pouštění draků a jiné radovánky, ale také ochlazení, plískanice a každoroční různá virová onemocnění a mezi nimi i všemi skloňovaný koronovirus. Ale jaké jsou naše možnosti těmto nákazám předcházet, jak pomoci, aby onemocnění nepřešlo v epidemii nebo dokonce pandemii?

Vedle posilování imunity, kam můžeme zařadit běžné hygienické návyky, otužování a stravu bohatou na vitamíny, můžeme aktivně zamezovat šíření viru.  Viry v prostředí nelétají samostatně, jsou tzv. kapénkovou infekcí a šíří se pomocí kapének. Takže jak zabránit šíření kapének a tím i viru samotného?

Nejjednodušší, ale velmi efektivním způsobem jsou roušky (ústenky) a respirátory. A je v nich nějaký rozdíl? Je a veliký. Zjednodušeně roušky chrání okolí před viry nositele a respirátor naopak dýchací cesty nositele před viry z okolí. Toto je velmi povrchní pohled, pokud se podíváme do hloubky, dá se u obou ovlivnit stupeň ochrany i chráněná osoba.

Roušky před koronavirem chrání okolí nositele

Takže ochranné roušky a jednorázové ústenky proti koronaviru slouží primárně k tomu, aby ochránili okolí před nakaženým nositelem. Brání průniku mikroorganismů z těla ven. Virózy mohou být ale i bezpříznakové, proto je důležité roušku nosit, i když si myslíme, že jsme zdraví. Vkládáním filtrů z různých materiálů můžeme ovlivnit látky, proti kterým je nositel chráněn.

Ochranné roušky s kapsou na filtr

Aby rouška (ústenka) chránila nositele proti virům, je třeba do ní vložit filtr s nanovlákny, pak ochrání před viry nositele i jeho okolí.

Naopak svého nosite chrání respirátor

Na rozdíl od ústních roušek prochází respirátory pravidelným testováním a certifikací. Respirátory můžeme rozdělit mimo jiné podle stupně ochrany. U nás je nejpoužívanější evropský standard ochrany FFP1 – FFP3, setkat se ale můžete i s americkým (N95, N99 a N100) nebo australským (P1, P2 a P3) označením. Dle stupně ochrany respirátoru dochází k filtraci částic od prachu až po mikroorganismy a nebezpečné výpary či plyny.

Respirátor FFP3 3M 9332 s výdechovým ventilem

Respirátor je primárně určen k ochraně nositele a jeho dýchacích cest před vdechnutím škodlivin. Respirátory s nejvyšším stupněm ochrany (FFP3) jsou nejčastěji vyráběny s výdechovým ventilem a tudíž je filtrován jen vdechovaný vzduch. Výdechový ventil sice zajistí únik tepla a vlhkosti z masky do okolí, ale i vydechovaných virů.

Aby antivirový respirátor chránil nejen nositele, ale i okolí, je třeba vybrat ten bez ventilu nebo jej překrýt rouškou. Při správném nasazení a nošení vás i vaše okolí respirátory řady FFP2/FFP3 bez výdechového ventilu chrání proti virům a mezi nimi koronaviru více než rouška. Ústní roušky ve srovnání s respirátory nedostatečně těsně přiléhají k obličeji a ponechávají mezery kolem okrajů. Ale i ochrana rouškou má smysl a je lepší než ochrana žádná.

Nezapomeňte na hygienu

A jaký je tedy závěr? Vyhněte se davovým akcím, dodržujte hygienu rukou a jezte pestrou stravu, a když musíte mezi lidi, nasaďte roušky nebo respirátory.

Navštivte související ochranné prostředky

ikona Jednorázové roušky a ústenky ikona Nano roušky ikona Respirátory třídy FFP2 ikona Respirátory třídy FFP3
Jednorázové Nano FFP2 FFP3