V čem pomohou chrániče matrací

Chránič matrace pomůže udržet v čistotě jak matrace, tak celé lůžko. Chrániče jsou zejména vhodné do nemocnicí, léčeben dlouhodobě nemocných atd.. posteli výrazně prodlouží životnost a tím pomáhají snižovat provozní náklady.

Ergonomicky navržená matrace je nemalou investicí pro domácnost, ale pokud provozujete ubytovací zařízení nebo zdravotnické zařízení s lůžkovou částí, jde už o investici tak velkou, že byste si jistě přáli, aby se nemusela po několika létech opakovat. Přitom mnozí odborníci říkají, že je potřeba matrace pravidelně a poměrně nákladně čistit a po několika letech pokud možno vyměnit. Nenabízí se nějaké chytré řešení, jak se zvýšeným nákladům vyhnout? Samozřejmě nabízí – chránič matrace.

Roztoči, prach, spóry plísní, mastnota, šupinky kůže, vlasy. Nechceme Vás rozhodně znechucovat, ale v tomto všem doma spíte. Zdravý člověk to na sobě většinou nepocítí, ale pokud máte oslabenou imunitu, mohou být alergeny zdrojem zbytečných obtíží. I když prostěradlo a lůžkoviny obecně pravidelně perete, vyčistit od mikroskopických nepřátel i matraci je komplikovaný a nákladný proces, který většinou provádí odborné firmy. Pokud máte malé dítě, je matrace navíc ohrožena v případě nočních nehod, to stejné se týká lidí upoutaných na lůžko dlouhodobě. Ve zdravotnickém zařízení je co nejvyšší míra čistoty lůžka naprostou nezbytností. Čistit matrace v nemocnicích pravidelně parním nebo vakuovým čističem je značně komplikované. Chránič matrace v lůžkových odděleních pomáhají chránit matrace před ušpiněním, dají se jednoduše sejmout a vyprat, snesou i vyvářku, která je v případě nemocničních lůžkovin potřebná.

Chránič matrace s PU zátěrem

Chránič matrace s nepropustnou vrstvou PU zátěru efektivně chrání matraci před vodou, přitom ji neuzavírá před proudícím vzduchem

 

Chránič matrace nabízíme ve dvou podobách. Především jako ochrana před zašpiněním matrace tekutinami slouží nepropustný chránič matrace s PU zátěrem. Z horní strany příjemné froté, z dolní nepropustná vrstva, která však nebrání proudícímu vzduchu a tak posouvá samotnou ochranu matrací na úplně jinou úroveň. Dřívější praxe zastýlání igelitu je tím zcela překonána. Druhou variantou jsou nadýchané a měkoučké chrániče matrací Clinic, které neobsahují nepropustnou vrstvu, ale citelně zvyšují komfort spaní se zajištěním dostatečné ochrany matrace před vlasy, šupinkami kůže a roztoči.

Oba typy chráničů matrací se napínají na matraci gumami v rozích a pod prostěradlem se neshrnují. Jejich sejmutí z matrace a následné vyprání připraví lůžko hygienicky čisté a matraci chrání před zašpiněním a potřebou strojového čištění. Investicí několika stokorun znatelně prodloužíte životnost matrace v hodnotě několika tisíc.

Nepropustný chránič podložka pod pacienta

Nepropustný chránič/podložka pod pacienty chrání matraci před zašpiněním.

Novinkou v našem obchodě je nepropustné prodyšné froté prostěradlo. Zastává funkci chrániče matrace bez nutnosti povlékat ve dvou vrstvách chráničem a prostěradlem.

Nepropustné prodyšné froté prostěradlo

Alternativou k chráničům matrací jsou moderní nepropustná prostěradla, které chrání i boky matrace.