Pečujte o své nohy. Mnohokrát se vám to vrátí

Často se říká, že naše celková kondice začíná v hlavě. Tak jak se cítíme, se dříve nebo později odrazí i na našem zdravotním stavu.

Často se říká, že naše celková kondice začíná v hlavě. Tak jak se cítíme, se dříve nebo později odrazí i na našem zdravotním stavu. Určitě to znáte – to s veselou myslí a zdravím. Celý problém ale můžeme otočit. Cítíme se tak, jak dobře nám slouží nohy. A jak snadno se pohybujeme. Nakonec, souvislost mezi bolavými dolními končetinami a migrénami, stresem a nespavostí byla dávno prokázána. Jak se tomu vyhnout? Svým nohám dopřejte péči.

Zbavte se staré kůže a nohám dopřejte koupel

V zimě nebo v létě, nohy si zaslouží péči: popraskané paty, kuří oka nebo dokonce plísně dokáží život znepříjemnit. Nohy si pravidelně myjte každý den, dopřejte jim uvolňující koupel se solí. Vhodné je i masírování pomocí chůze na nerovném povrchu, které nohám dodá dostatek vhodných impulsů. Jedním z projevů nošení špatné obuvi je ztvrdlá kůže. Odstraníte ji pomocí pravidelné pedikúry – třeba pomocí pemzy nebo ručních či elektrických škrabek. Do suché kůže nezapomeňte vmasírovat krém. A pak hup do ponožek.

Ponožky – nestačí, že hřejí

I investice do vhodných ponožek se rychle vyplatí. Protože tvoří vrstvu mezi nohami a botami, měli by být prodyšné a dobře od noh odvádět pot a vlhkost. Nejlepší na běžné nošení jsou proto bavlněné, kde umělá vlákna tvoří jen menší část – aby ponožky držely tvar a zachovaly si elasticitu.

Bezešvé ponožky snižují riziko otlaků, ponožky z bambusového vlákna působí antibakteriálně. A ty s přídavkem mořských řas (SeaCell) dokáží dokonce do chodidel uvolňovat vhodné minerály. A samozřejmě nezapomeňte na pravidelnou výměnu, vždyť v nich strávíte celý den. Na rozdíl od bot.

Zdravotní obuv noste každý den

Zvláště ti, kdo stráví celý den na nohou, se bez ní neobejdou: učitelé, zdravotní sestry, kadeřnice, servírky nebo prodavačky. Toto jsou typické profese, které trpí bolestmi nohou.

Zdravotní obuv Primavera v barvách

Zdravotní obuv už není jen bílá

Nezáleží, zda za nimi je špatné obutí, vrozené dispozice nebo prostě špatný styl pohybu, většinu z nich dokáže odstranit nebo zmírnit zdravotní obuv. Ať už jde o klasické pantofle nebo zdravotní boty s pevnou špičkou, poskytnou vašim nohám komfort při každém kroku. Co když se ale vám nošení zdravotní obuvi nehodí?

Nemůžete mít na nohách zdravotní obuv? Zkuste ortopedické vložky

Ideálně koupené v prodejně zdravotnických potřeb, kde bude vyšší pravděpodobnost, že dostanete skutečně vhodné zboží. Co by takové vložky měly zvládat?

Podobně jako zdravotní obuv:

  • Správně stimulují svaly,
  • optimálně do pohybu zapojí vaše prsty,
  • podporují nožní klenbu,
  • lépe rozloží tlaky na část nohy – plosky.  

Nohy potřebují relax: třeba adjustační ponožky

A když doma večer vyzujete zdravotní boty? Dopřejte nohám odpočinek v tzv. adjustačních ponožkách. Co adjustační ponožky umějí? Odbourávají napětí v nohách, pomáhají, aby ustoupily bolesti, působí příznivě na poruchy, jako jsou vbočené palce nebo kladívkové prsty.

Adjustační ponožky

A to nejlepší je, že adjustační položky můžete natáhnout i na noc.

Adjustační ponožky E-shop