5 typů bot, které vám ničí zdraví

Dobré boty znamenají půl zdraví. To určitě víte. A také pro vás jistě není tajemstvím, že špatné boty a z nich bolavé nohy jsou jen pootevřenými dveřmi k větším problémům – špatným zádům, migrénám nebo křečím v dolních končetinách.

Zdravotní obuv – nevhodná obuv

Že naším nohám škodí elegantní boty na jehlách a vysokých podpatcích nebo naopak jednoduché ploché plážové žabky, tím nikoho nepřekvapíme. Ale přemýšleli jste někdy, že vám může škodit třeba ortopedická obuv?

Ortopedická obuv

Zdravotní obuv, zdravotní pantofle nebo ortopedické body. Pro někoho jedno a totéž. Přitom to není pravda. Zatímco zdravotní obuv můžeme s klidným svědomím doporučit každému, ta ortopedická má jasná pravidla užívání. Především by měla být nošena při jasně definovaných problémech, měla by být individuální. Tedy vyrobená na míru – ideálně podle doporučení ortopedického specialisty. Ale pojďme k běžnějším typům obuvi.


Vyzkoušejte vhodnou obuv v oddělení:

ikona oddělení Gastro obuv
» Gastro obuv
ikona oddělení Obuv typu Crocs
» Obuv typu Crocs
 
ikona oddělení Zdravotní obuv a pantofle
» Zdravotní obuv
ikona oddělení Korkové pantofle a sandály
» Korkové pantofle

„Domácí obuv“ a pantofle

Boty, ve kterých mnozí tráví času úplně nejvíc: ať už se do papučí a pantoflů přezouvají doma neb v práci v kanceláři. Přitom není problém sehnat vhodnou zdravotní obuv s pevnou patou a vhodným tvarem stélky. Správná stélka vám udrží správný tvar klenby i nohy a udrží nohu v komfortu po mnoho hodin. A jak je to s obutím mimo kanceláře?

Nevhodná profesní obuv

Spíše než profese ze sedavých zaměstnání jsou ohroženější skupinou zaměstnanci, kteří tráví většinu pracovního dne na nohách. Ne nadarmo jsou bolesti nohou spojovány s profesemi, jako jsou kadeřnice, servírky nebo kuchaři. Tedy povolání, u kterých se předpokládá dobrá fyzická kondice. Přesto, často z estetických důvodů, nosí nevhodnou obuv. Přitom existuje pracovní obuv pro servírky i pro kuchaře: žádné nekvalitní nazouváky, ale správně anatomicky tvarované zdravotní pantofle s bezpečnou pevnou patou. A s protiskluzovou podrážkou, díky které neuklouznete ani na hladkých kachličkách. Přesto servírky často nosí populární balerínky.

Zdravotní obuv dámská
Správně anatomicky tvarované zdravotní pantofle

Balerínky: hezké, ale s otazníkem

Populární střevíčky milují ženy všech sociálních skupin i každého věku. Kromě zimy se hodí do všech ročních období a padnou ke každému oblečení. Kdo je ale moc rád na ženských nohách nevidí, jsou ortopedové. Upozorňují, že zejména jejich pravidelné a dlouhodobé obouvání negativně jak klenbu nohy, tak celkové držení těla. Botky také nesedí pevně na noze. Pokud máte balerínky v oblibě, hrozí vám i puchýře nebo dokonce kuří oka. A co další boty, které Češi milují?

Pozor na levné nápodoby bot „crocs“

Boty specifického vzhledu, které má doma ale prakticky každý. Boty, které seženete v mnoha barvách a vzorech a jejichž kopie stojí v tržnici pár desítek korun. Pokud si je ale chcete pořídit nebo je nosit, měli byste pamatovat na to, že jde boty vhodné na pláž. Rozhodně nejsou na chození po městě nebo celodenní nošení. I pro tyhle gumové boty platí, že nemají pevnou patu a hrozí v nich přetěžování prstů, deformace a kuří oka. Pokud chcete pohodlné botky na procházky městem, opět doporučíme spíše nějakou hezkou módní zdravotní obuv.