8 tipů, jak vybrat zdravotní obuv

Zdravotní obuv je zároveň obuví pracovní, která má být bezpečná, pohodlná a v poslední době i líbivá. Nevíte se rady, kde a jakou obuv si vybrat ? Dovolte nám vám s výběrem vhodné a kvalitní zdravotní obuvi pomoci.

Jak vybrat zdravotní obuv

Proč nás bolí nohy

Často si to neuvědomujeme, ale nohy patří k nejzatěžovanějším částem lidského těla. Postáváme v práci, čekáme na autobus nebo ve frontě v obchodu a často jim neulevíme ani doma. Navíc nevhodně zvolené boty už v dětství špatně tvarují klenbu nohy. A výsledek?

Nejen bolení nohou, ale také nesprávné držení těla, posunuté plotýnky a s nimi spojené bolesti zad. A trpí nám i klouby a lýtkové svaly. A to vše většinou úplně zbytečně. Ačkoliv jsou ortopedické problémy jednou z nejčastějších civilizačních chorob, bývá jejich příčina vcelku banální – špatné boty.


Vyzkoušejte vhodnou obuv v oddělení:

ikona oddělení Gastro obuv
» Gastro obuv
ikona oddělení Obuv typu Crocs
» Obuv typu Crocs
 
ikona oddělení Zdravotní obuv a pantofle
» Zdravotní obuv
ikona oddělení Korkové pantofle a sandály
» Korkové pantofle

Jak pomůže zdravotní obuv

Možná to zní nadneseně, ale dobrá a pohodlná obuv prospívá lidskému zdraví a zkvalitňuje tak náš celý život. Zejména pro některá povolání je zdravotní obuv naprosto nezbytná. K modernímu životnímu stylu patří péče o zdraví a prevence a starost o komfort nohou k němu určitě patří. Naučte se předcházet problémům včas. Protože až se vám třeba bolavá záda ozvou, bude možná na léčbu pozdě.

Zdravotní boty se hodí pro každodenní použití, ať už pracujete v potravinářství, gastronomii, zdravotnictví, v kanceláři nebo výrobní dílně. Ulevuje unaveným chodidlům a podporuje správné držení těla a prevenci proti bolestem. Měkká stélka tlumí chůzi a šetří tak vaše klouby.

Jak vybrat zdravotní obuv

  • Bota má správnou ergonomii – bota se musí ohýbat tam, kde lidské chodidlo. Měla by tedy mít pružnou špičku.
  • Prsty potřebují komfort – správný střih boty kopíruje tvar nohy, ideální by tedy měl být kulatý. Předejdete tak puchýřům a otlakům prstů.
  • Bota dobře sedí – boty musejí mít správnou délku a šířku. Prsty i pata potřebují mít kolem sebe několik milimetrů prostoru. Jinými slovy, nesmíte stát na okraji stélky ani na jejím konci.
  • Vysoké podpatky způsobují problémy s páteří – i dámská obuv určená k celodennímu nošení by měla mít podpatek nižší než 4 cm. Zdravotní obuv podporuje správné držení těla.
  • Bota musí dýchat – nejlepšími materiály jsou stále ty přírodní: useň nebo textil. Jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Velmi dobře ale poslouží i materiály syntetické je třeba lorika. U modelů s pevnou špičkou oceníte i větrání pomocí perforace usně malými dírkami. Pro celodenní nošení jsou ideální boty s antibakteriální úpravou.
  • Cena nemusí být rozhodující – do dobré zdravotní obuvi nemusíte investovat půl výplaty, i levnější modely poslouží dobře. Zapomeňte ale na plastové sandály z tržnice.
  • Podrážka neklouže – zejména v provozu, kde potřebujete pevný a jistý postoj – třeba v místnosti s keramickou dlažbou, oceníte boty s protiskluzovou podrážkou.
  • Masážní obuv není na celý den – hodina denně v botách s masážnímu výstupky je příjemná. Ale celý den? Zkuste boty s otočnou stélkou – vložka z jedné strany masíruje, po otočení je hladká.

Pečujte proto o své nohy a choďte v kvalitní zdravotní obuvi.