Proč jsou zdravotnické oděvy často modré nebo zelené?

Řada pacientů si lékaře jinak než v plášti stále nedovede představit. Zdravotnické oděvy v přívětivé zelené pastelové barvě, která se ve zdravotnictví prosadila zejména kvůli menší únavě očí. Z tohoto důvodu jsou zelené nebo modré veškeré jednorázové oděvy, ale třeba i jednorázové lůžkoviny, ale stejně tak oděvy chirurgů. Proto také barvy pronikají i do zdravotnických oděvů sester a lékařů.

Moderní zdravotnické oděvy jsou, jak jistě víte, odvozené svým střihem od chirurgických oděvů, používaných na operačním sále už nějaké to desetiletí zpátky. Určitě si vybavujete, že pokud uvidíte v nemocnici chirurga v pracovním úboru, většinou má skutečně modrou nebo zelenou barvu. To se týká i jednorázových oděvů, které se vyrábějí pro pacienty, návštěvy, i ošetřující lékaře – opět je uvidíme především v modré a zelené. Přitom do nedávna platilo pravidlo, že veškeré zdravotnické oděvy byly bílé, tak kde se stala změna?


Vyzkoušejte pohodlné oděvy v oddělení:

ikona oddělení KZdravotnické oděvy
» Zdravotnické oděvy
ikona oddělení Operační komplety
» Operační komplety
ikona oddělení Sesterské šaty
» Sesterské šaty a uniformy
 
ikona oddělení GTrika a polokošile
» Trika a polokošile

Tradice bílé barvy

Zdravotnické oděvy především chrání lékaře před ušpiněním. Jakkoliv je prostředí nemocnice velmi úzkostlivě uklizeno, je nepřetržitě potřeba hlídat, jestli nebyl zdravotníkův oděv kontaminován špínou nebo dokonce pacientovou krví. Z tohoto důvodu – tedy pro snadnou rozeznatelnost čistoty a špíny, byly tradičně zdravotnické oděvy vždy vyráběny v bílé barvě. Na bílém podkladu je vidět každá nečistota a v prostředí, kde jsou ošetřováni pacienti často se sníženou imunitou, je riziko přenosu bakterií příliš velké. Bílá barva zdravotnického oblečení ale po letech přestala vyhovovat. Proč?

Moderní zdravotnické oděvy

Jak jsme již uvedli, základní barva pro zdravotnické oděvy byla vždycky bílá. Zatímco na operačním sále personál nosil kalhoty a jednoduchou halenku s výstřihem do V, ostatní lékařský personál preferoval několik desítek let bílé laboratorní pláště, s výjimkou sestřiček, které nosily košili s límečkem a sukni, nebo v poslední době zdravotnické oděvy odvozené od oblečení chirurgů – halenku a kalhoty.

Jakkoliv bílé oblečení perfektně plnilo svůj účel a jakékoliv znečištění bylo jasně rozeznatelné, spousta lékařských oděvů musela být vyřazena proto, protože se původní bílá barva někdy nepodařila praním obnovit. Rovněž na operačním sále bylo zjištěno, že bílé oděvy na bílém pozadí velice namáhají oči chirurgů, kteří v prostředí musejí udržet stoprocentní pozornost. Do třetice tu je i určitý psychologický efekt, jaký vyvolávají například skvrny od krve na bílém pozadí. Průkopníky v obarvení zdravotnických oděvů tedy nebyly mladé sestřičky dbající módních trendů, ale sami chirurgové, a to především proto, aby při náročné práci ulehčili svým očím. Na zeleném nebo modrém pozadí jsou skvrny různé špíny stále velice dobře patrné, ale zdravotnické oděvy po desítkách vyprání nejeví takové opotřebení, jako by prozradila zašlá bílá barva. A do třetice – skvrny od krve na zeleném nebo modrém pozadí nepůsobí na lidskou psychiku tolik negativně a hrozivě.

Zdravotnický plášť  Lékařská halena

Jak šel vývoj v čase – klasické bílé pláště jsou stále oblíbené a stále se prodávají. Řada pacientů si lékaře jinak než v plášti stále nedovede představit. Na druhém obrázku vidíte klasickou lékařskou halenu s výstřihem do V – absence jakýchkoliv záhybů a dolních kapes zamezuje uchycení bakterií. A do třetice lékařská halena v přívětivé zelené pastelové barvě, která se ve zdravotnictví prosadila zejména kvůli menší únavě očí.

Z tohoto důvodu jsou zelené nebo modré veškeré jednorázové oděvy, ale třeba i jednorázové lůžkoviny, ale stejně tak oděvy chirurgů. Proto také barvy pronikají i do zdravotnických oděvů sester a lékařů.